5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) to nie tylko kwiaty na...
fot. Rosmarie Wirz/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita (Bellis perennis) to nie tylko kwiaty na wiosenny bukiecik. Świeżo zebrane rośliny można jeść w całości, ale szczególnie wdzięczne i smaczne są ich kwiaty. Mają łagodny ziołowy smak, który przypomina nieco nuty rumianku i koniczyny. Taki składnik sałatki lub kanapki posłuży także jako urocza dekoracja. Liście o nieco trawiastym posmaku można jeść po posiekaniu jak szpinak, na surowo lub duszone, w zupach, sosach, daniach zapiekanych.

Zobacz również

6 powodów, przez które możesz odczuwać ból podczas seksu

6 powodów, przez które możesz odczuwać ból podczas seksu

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Polecamy

Tragiczna seria śmierci dzieci. Trujące opary mogą zabić w ciągu kilku godzin!

Tragiczna seria śmierci dzieci. Trujące opary mogą zabić w ciągu kilku godzin!

PALISZ (papierosy)? WAPUJESZ  (e-papierosy)? PODGRZEWASZ (tytoń)?

PALISZ (papierosy)? WAPUJESZ (e-papierosy)? PODGRZEWASZ (tytoń)?

Wycofana woda źródlana! Sanepid wykrył w niej groźne bakterie

O TYM SIĘ MÓWI
Wycofana woda źródlana! Sanepid wykrył w niej groźne bakterie