Uwaga na bakterie: 10 najbrudniejszych miejsc wokół nas. Tutaj szczególnie zadbaj o higienę!
Zlewozmywak – gąbka do zmywania naczyń i dno zlewu
Zlew to najbrudniejsze miejsce zarówno w biurze, jak i w domu. W publicznej kuchni aż dla 75 procent zbadanych kurków w kranach wskaźnik ATP przekraczał 300. Oznaczenie poziomu ATP, czyli trójfosforanu adenozyny, wskazuje na liczbę obecnych bakterii – dla czystej powierzchni wynosi do 25.
Bakterie pokrywają nie tylko kran, ale również dno i ścianki zlewu, dozowniki do mydła i przybory do zmywania. Resztki jedzenia i ciągła wilgoć – to warunki wprost stworzone dla drobnoustrojów. Zbadano, że w odpływach zlewów ATP wynosi ok. 1390. W innym badaniu 75 procent wziętych pod lupę gąbek i ścierek miało w sobie bakterie E. coli, Salmonella i Staphylococcus aureus (gronkowca). Mikroby te gościły na powierzchniach 45 proc. badanych zlewów. Aby się przed nimi chronić, zalecana jest dezynfekcja zlewu i utensyliów 1-2 razy w tygodniu.