5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

Zobacz również

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić

Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić

Polecamy

Tragiczna seria śmierci dzieci. Trujące opary mogą zabić w ciągu kilku godzin!

Tragiczna seria śmierci dzieci. Trujące opary mogą zabić w ciągu kilku godzin!

Wycofana woda źródlana! Sanepid wykrył w niej groźne bakterie

O TYM SIĘ MÓWI
Wycofana woda źródlana! Sanepid wykrył w niej groźne bakterie

GIS 13.11: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

GIS 13.11: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu