6 z 7
Poprzednie
Następne
Te zioła warto pić na jelita. Zmniejszą stan zapalny, zlikwidują gazy i wzdęcia. Co pić na biegunkę, a co na zaparcia?
5. Cynamon
Cynamon to przyprawa zawierająca dwa związki przeciwzapalne: aldehyd transcynamonowy i p-cymen, które mogą być pomocne m.in. przy zapaleniu jelita grubego. Dzięki zawartości substancji aktywnych poprawia również mikrobioty jelitową.
Jego dodatkową zaletą jest łatwość wprowadzenia go codziennej diety. Można dodawać fo zarówno do deserów, napojów, jak i wytrawnych dań. Najlepiej sięgać po cynamon cejloński, który ma mniejsze stężenie kumaryn niż cynamon chiński (kasja). Należy też pamiętać o przestrzeganiu bezpiecznej dawki kumaryn ustalonej na poziomie ok. 0,07 mg/kg masy ciała. Co oznacza, że osoba ważąca 60 kg może przyjąć ok. 1.4 g cynamonu kasja, czyli 1 płaską łyżeczkę na dobę.