Te warzywa na grilla są najsmaczniejsze! Sprawdź, które wybrać i ile minut piec je na ruszcie. Zobacz sposoby na pyszne grillowane warzywa
Ziemniaki i bataty
Ziemniaki można piec na grillu w mundurkach (najlepiej, by nie były to młode, wodniste ziemniaki, tylko te stare) bezpośrednio na ruszcie lub w folii. Do tego celu nadają się zwłaszcza mniejsze sztuki, które można też piec na szpadkach. Dobrze jest je ponakłuwać, by nie pękała skórka.
Inna opcja to grillowanie plastrów lub połówek, a także kostek w folii. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka, odmiany, zbioru i zastosowanej metody. Ziemniak w potrzebuje nawet godziny – 30 minut z jednej strony i 20-30 min z drugiej. Mniejsze kawałki, zwłaszcza pieczone bezpośrednio, będą gotowe szybciej. Wciąż jednak jest to produkt wymagający najdłuższego czasu grillowania.
Słodkie ziemniaki warto piec w folii w kawałkach o boku ok. 2,5 cm – całe są zbyt duże, by położyć je na ruszcie, natomiast rozkrojone robią się zbyt miękkie. Czas pieczenia to ok. 30 min.