10 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wartości odżywcze wielu produktów, a także ich aromat...
fot. Valeriy_G/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Złe przechowywanie. W jakich warunkach trzymać zdrowe produkty?

Wartości odżywcze wielu produktów, a także ich aromat ulegają pogorszeniu w nieodpowiednich warunkach. To zwłaszcza zbyt wysoka temperatura przechowywania, dostęp powietrza, światła dziennego czy wilgoci. Przykładem są mąki, kasze i przetwory zbożowe w przezroczystych słoikach trzymane np. na blacie kuchennym czy półce przy oknie.

Bardzo często nie trzymamy w lodówce tych produktów, które zawierają szybko degradujące się składniki. To m.in. żywność bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: zwłaszcza orzechy, pestki, oleje tłoczone na zimno czy masła orzechowe, a ponadto aromatyczne przyprawy korzenne.

Zobacz również

Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić

Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić! Toksyczne substancje sam kładziesz na talerz

Polecamy

Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

O TYM SIĘ MÓWI
Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Ludzkie emocje i gesty kryją prawdę – trzeba tylko wiedzieć, na co patrzeć

TYLKO U NAS
Ludzkie emocje i gesty kryją prawdę – trzeba tylko wiedzieć, na co patrzeć

Co dalej z Centrami Zdrowia Psychicznego? Wszystko w rękach ministerstwa

Co dalej z Centrami Zdrowia Psychicznego? Wszystko w rękach ministerstwa