10 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wartości odżywcze wielu produktów, a także ich aromat...
fot. Valeriy_G/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Złe przechowywanie. W jakich warunkach trzymać zdrowe produkty?

Wartości odżywcze wielu produktów, a także ich aromat ulegają pogorszeniu w nieodpowiednich warunkach. To zwłaszcza zbyt wysoka temperatura przechowywania, dostęp powietrza, światła dziennego czy wilgoci. Przykładem są mąki, kasze i przetwory zbożowe w przezroczystych słoikach trzymane np. na blacie kuchennym czy półce przy oknie.

Bardzo często nie trzymamy w lodówce tych produktów, które zawierają szybko degradujące się składniki. To m.in. żywność bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: zwłaszcza orzechy, pestki, oleje tłoczone na zimno czy masła orzechowe, a ponadto aromatyczne przyprawy korzenne.

Zobacz również

Herbata na trawienie niektórym może zaszkodzić. Kto nie może pić herbaty miętowej?

Herbata na trawienie niektórym może zaszkodzić. Kto nie może pić herbaty miętowej?

Zwróć uwagę na kolor „śpiochów”. Może wiele powiedzieć o stanie twojego zdrowia

Zwróć uwagę na kolor „śpiochów”. Może wiele powiedzieć o stanie twojego zdrowia

Polecamy

„Pomyśl o Taylor Swift…”, czyli australijski sposób na kupę w pracy

„Pomyśl o Taylor Swift…”, czyli australijski sposób na kupę w pracy

Przetestowałam nową szczoteczkę soniczną. Tego się nie spodziewałam

TYLKO U NAS
Przetestowałam nową szczoteczkę soniczną. Tego się nie spodziewałam

Urlop z koronawirusem. Trzykrotny wzrost zachorowań w kraju popularnym wśród Polaków

Urlop z koronawirusem. Trzykrotny wzrost zachorowań w kraju popularnym wśród Polaków