Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 niedocenianych źródeł toksyn, z którymi stykasz się na co dzień
Plastik w napojach
Plastikowe czajniki, bidony do wody, shakery do koktajli białkowych i inne naczynia z tworzywa sztucznego są zwykle wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, ale wcale nie bezpiecznych. Wiele z nich zawiera bowiem toksyczne plastyfikatory, które nadają im pożądane cechy użytkowe, np. sztywność albo przezroczystość. Warto unikać ich zwłaszcza w kontakcie z gorącymi płynami, i np. do gotowania wody używać czajnika szklanego. Dobrze też korzystać ze szklanych butelek do napojów, stalowych termosów do wody i herbaty, bidonów do wody z trzciny cukrowej, ew. butelek z tworzyw oznaczonych jako wolne od bisfenolu A (BPA). Polecamy też przygotowanie koktajli w miniblenderze lub przy pomocy trzepaczki i przelewanie ich do bidonów ze szkła.