5 z 8
Poprzednie
Następne
Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto
Liście brokułu
Liście brokułu, podobnie jak kalafiora, są całkowicie jadalne! Wiele osób je tylko same różyczki, a pozbywa się liści oraz „nóżek”. To błąd, ponieważ stanowią one doskonałe źródło białka i błonnika pokarmowego. Dodatkowo znajdziemy tam znaczne ilości witaminy K. Już 30 g świeżych liści brokułu pokrywa w ponad 90 proc. dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Są one również źródłem kwasu foliowego oraz wit. A, która jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej kondycji skóry.
Jak wykorzystać liście brokułu? Można je delikatnie skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i podpiec w piekarniku, a następnie podawać jako chrupiąca przekąskę lub dodatek do sałatki.