4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają...
fot. g-stockstudio/Getty Images

Pomogą na pasożyty i trawienie. 5 powodów, dla których warto jeść kurki. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową

Wspierają odrobaczanie organizmu i leczenie infekcji bakteryjnych

W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają hitinmannozę, czyli związek o silnym działaniu przeciwpasożytniczym – eksperci medycyny naturalnej sugerują, że to właśnie dzięki niej pieprznik jadalny bardzo rzadko jest robaczywy. Jednak związek ten jest wrażliwy na temperaturę powyżej 55 stopni, dlatego aby korzystać z jego cennych właściwości należy kurki suszyć w maksymalnie 50 stopniach, aż zrobią się suche i ciemne.

Dodatkowo wykazano, że pieprznik jadalny może wspomagać leczenie zakażeń bakteryjnych, wywołanych przez Bacillus cereus i Staphylococcus aureus.

Zobacz również

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

Co jeść przy zażywaniu antybiotyków? Po te produkty warto sięgnąć

6 powodów, przez które możesz odczuwać ból podczas seksu

6 powodów, przez które możesz odczuwać ból podczas seksu

Polecamy

Grypa czy przeziębienie? Rozwiąż quiz i sprawdź, na co wskazują objawy oddechowe

Grypa czy przeziębienie? Rozwiąż quiz i sprawdź, na co wskazują objawy oddechowe

Te grzyby pleśniowe powodują alergię i raka. Rozwiną się w zalanych domach

Te grzyby pleśniowe powodują alergię i raka. Rozwiną się w zalanych domach

6 domowych sposobów na wysoki cholesterol. To nie tylko dieta i suplementy!

HIT DNIA
6 domowych sposobów na wysoki cholesterol. To nie tylko dieta i suplementy!