4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają...
fot. g-stockstudio/Getty Images

Pomogą na pasożyty i trawienie. 5 powodów, dla których warto jeść kurki. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową

Wspierają odrobaczanie organizmu i leczenie infekcji bakteryjnych

W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają hitinmannozę, czyli związek o silnym działaniu przeciwpasożytniczym – eksperci medycyny naturalnej sugerują, że to właśnie dzięki niej pieprznik jadalny bardzo rzadko jest robaczywy. Jednak związek ten jest wrażliwy na temperaturę powyżej 55 stopni, dlatego aby korzystać z jego cennych właściwości należy kurki suszyć w maksymalnie 50 stopniach, aż zrobią się suche i ciemne.

Dodatkowo wykazano, że pieprznik jadalny może wspomagać leczenie zakażeń bakteryjnych, wywołanych przez Bacillus cereus i Staphylococcus aureus.

Zobacz również

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

Polecamy

Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

O TYM SIĘ MÓWI
Kto nie może jeść grejpfrutów? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Możesz rozpoznać demencję, zanim się ujawni. Zwróć uwagę na te wyniki badań

NOWE FAKTY
Możesz rozpoznać demencję, zanim się ujawni. Zwróć uwagę na te wyniki badań

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)

GIF wydał decyzję: zakaz wprowadzenia - Pulmopect (14.11)