3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kurki to źródło witaminy B2, która korzystnie wpływa na...
fot. Liubomyr Vorona/Getty Images

Pomogą na pasożyty i trawienie. 5 powodów, dla których warto jeść kurki. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową

Łagodzą migreny i napięciowy ból głowy

Kurki to źródło witaminy B2, która korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Wykazano, że jej niedobór zwiększa ryzyko pojawienia się migren oraz napięciowego bólu głowy. Dlatego osoby cierpiące na te schorzenia powinny rozważyć włączenie do jadłospisu kurek. Dodatkowo porcja pieprznika jadalnego stanowi dobre źródło niacyny, czyli witaminy B3. Pełni ona w organizmie ważną funkcję, ponieważ wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią komórki nerwowe przed uszkodzeniem.

Zobacz również

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

Uważaj na te nawyki przy grillowaniu! Mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia i życia

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

6080 gram ważyła dziewczynka urodzona Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka w Zabrzu

Polecamy

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym

PILNE
Wycofane jajka. Zagrożenie durem brzusznym