Pij na ból stawów. Te zioła łagodzą zapalenie i opuchliznę. Wypróbuj naturalne sposoby, bo można stosować je dłużej niż tabletki
Aloes
Mięsiste liście aloesu zwyczajnego, inaczej barbadoskiego (Aloe vera), są źródłem lepkiego soku o cennych właściwościach leczniczych. Zawierają przeciwzapalne antyoksydanty oraz związki polisacharydowe, które stymulują probiotyczną mikroflorę jelit, a ta redukuje poziom stanu zapalnego w całym organizmie.
Działanie przeciwzapalne aloesu w chorobach stawów potwierdziły badania koreańskie – przy codziennym spożywaniu soku z tej rośliny obserwowano zmniejszenie nasilenia bólu i opuchlizny chorych miejsc. Dlatego poleca się go m.in. w chorobie zwyrodnieniowej stawów – również jako środek chroniący układ trawienia przez podrażniającym działaniem chemicznych leków przeciwbólowych. Żel aloesowy działa skutecznie też przy zastosowaniu zewnętrznym, zapewniając dodatkowy efekt chłodzący.