Ostrzeżenie GIS z 7.04: „Kiełki brokułu 50 g” oraz „Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g”. Produkt wycofany z obrotu

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii kiełków brokułu
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii kiełków brokułu Główny Inspektorat Sanitarny
Sprawdzamy regularnie ogłoszenia GIS. W piątek, 7.04 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii kiełków brokułu. Dla bezpieczeństwa własnego oraz swoich bliskich zapoznaj się z jego treścią. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 7.04: „Kiełki brokułu 50 g” oraz „Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g”

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii kiełków brokułu.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

  • Nazwa produktu: „Kiełki brokułu 50 g” oraz „Kiełki DUO Brokułu Rzodkiewki, 70 g”

  • Numer partii: 07.04.2023 Z2
    Termin przydatności do spożycia: 07.04.2023
    Kod kreskowy: 5907771443225

Producent: Uniflora Sp. z o.o. ul. Lwowska 8, 42-202 Częstochowa
Podmiot wszczął procedurę wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. W dn. 31.03.2023 r. zaprzestano produkcji kiełków z partii nasion użytej do produkcji kiełków brokułu
(nr partii 07.04.2023 Z2). W dn. 01.04.2023 r. odbyło się mycie i dezynfekcja zakładu. Zakład przeprowadził badania wymazów środowiskowych.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą w tej sprawie postępowanie wyjaśniające.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii kiełków brokułu

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia