Ostrzeżenie GIS 21.10
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii łososia wędzonego.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu
Producent: KINGSALMON Sp. z o.o., ul. Gwiezdna 49, 84-241 Gościcino, Zakład Produkcyjny w Żelistrzewie, 84-122 Żelistrzewo ul. Pucka 70, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22111856
Dystrybutor: Makro Cash and Carry Polska S.A. Aleja Krakowska 61, 02-183 Warszawa
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
MAKRO Polska wstrzymało sprzedaż kwestionowanych produktów we wszystkich halach i magazynach oraz podjęło decyzję o poinformowaniu klientów o wycofywaniu produktu poprzez rozwieszenie w halach sprzedażowych MAKRO informacji o wycofaniu produktów objętych ostrzeżeniem.
Producent KINGSALMON Sp. z o.o. ściśle współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie ustalenia źródła zanieczyszczenia oraz wycofania produktów z rynku. Nastąpi weryfikacja procesu produkcji i zostaną podjęte stosowne środki. Ponadto producent wdrożył procedurę działań naprawczych.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofania z rynku kwestionowanych produktów oraz weryfikują działania podejmowane przez zakład produkcyjny.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie Listeria monocytogenes w jednej partii łososia atlantyckiego, wędzonego
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.