5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Angina Ludwiga...
fot. milkos/123rf.com

Nietypowe dolegliwości, które mogą sygnalizować problemy z zębami – Jak może się objawiać próchnica zęba?

Angina Ludwiga
Inaczej zwana ropowicą dna jamy ustnej to bardzo poważne i groźne schorzenie. Anginę Ludwiga powodują bakterie tworzące naturalną florę bakteryjną jamy ustnej. Jednak w wyniku urazu, uszkodzenia błony śluzowej lub języka, a także próchnicy lub ekstrakcji (usunięcia) zęba dochodzi do przedostania się ich do tkanek żuchwy. Początkowe objawy anginy Ludwiga to ból żuchwy i szyi, osłabienie, podwyższona temperatura. Szybko jednak stan chorego się pogarsza i następuje gorączka, opuchnięcie jamy ustnej i szyi, mogą pojawić się także problemy z mówieniem i obrzęk krtani, który skutkuje utrudnieniem oddychania. Taka sytuacja zagraża nie tylko zdrowiu, ale i życiu. Zwykle konieczne jest leczenie szpitalne i wykonanie intubacji (umieszczenie rurki ułatwiającej oddychanie w tchawicy) oraz tracheotomii (wprowadzenie rurki przez nacięcie w przedniej ścianie tchawicy), a także podawanie antybiotyków.
Angina Ludwiga jest rzadkim powikłaniem próchnicy. Podczas leczenia lub usuwania zęba bakterie mogą dostać się do tkanek żuchwy i tam wywołać silny stan zapalny, dlatego tak ważne jest konsekwentne stosowanie się do zaleceń dentysty, który po dużej interwencji stomatologicznej zaleca przyjmowanie antybiotyku.

Zobacz również

Stal Stalowa Wola wygrywa w Grudziądzu z Olimpią

Stal Stalowa Wola wygrywa w Grudziądzu z Olimpią

Coś zacięło się w Wiślanach Jaśkowice, znów strata punktów

Coś zacięło się w Wiślanach Jaśkowice, znów strata punktów

Polecamy

Uważaj na tego wołowego tatara! Jego zjedzenie może doprowadzić do krwawej biegunki

Uważaj na tego wołowego tatara! Jego zjedzenie może doprowadzić do krwawej biegunki

GIS ostrzega: Tatar wołowy, 200 g (24.04)

GIS ostrzega: Tatar wołowy, 200 g (24.04)

Kupiłam cukier kokosowy i... do zwykłego już nie wrócę! Co mnie przekonało?

Kupiłam cukier kokosowy i... do zwykłego już nie wrócę! Co mnie przekonało?