Nie lubisz zup? A szkoda! Poznaj aż 8 powodów, dlaczego warto jeść zupy nawet codziennie!
Zupy są źródłem składników mineralnych i witamin
Do ugotowania zupy wykorzystywane są różnorodne produkty żywnościowe, dlatego ten posiłek stanowi bogate źródło cennych witamin i składników mineralnych. Z racji zasobności w warzywa, zupy są znakomitym źródłem potasu regulującego ciśnienie krwi, gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i wspierającego pracę mięśni. Jarzyny to także źródło wapnia (jarmuż, brokuły), magnezu (fasolka szparagowa, szczaw, natka pietruszki) i antyoksydantów m.in. beta-karotenu i likopenu. Zupa z kaszą, makaronem lub ryżem zapewnia witaminy z grupy B, które regulują przemiany energetyczne organizmu, a także wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Dostarcza także magnezu wspierającego pracę mięśni, poprawiającego odporność i stan cery cynku, a także potasu. Dodatek mięsa sprawia, że zupa stanowi źródło witaminy B12, która jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek. Aby zwiększyć przyswajalność substancji odżywczych należy pamiętać o niewielkim dodatku tłuszczu – wystarczy łyżeczka oliwy lub masła na porcję.
Warto pamiętać o tym, że podczas gotowania, z warzyw, mięsa i produktów zbożowych substancje odżywcze przechodzą do wywaru. Ponieważ konsumujemy zarówno wywar jak i poszczególne składniki zupy, nie dochodzi do istotnych strat cennych witamin i składników mineralnych.