7 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kefir wodny to kwaskowaty napój fermentowany z użyciem tzw....
fot. martinak/123RF

Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. Leczą stan zapalny i problemy z trawieniem, a nawet zmiany przy cukrzycy

Naturalne probiotyki. Kefir wodny

Kefir wodny to kwaskowaty napój fermentowany z użyciem tzw. kryształów japońskich, błędnie nazywany algami. Są to konglomeraty probiotycznych bakterii i drożdży, dostępne w sprzedaży w postaci suszonej. Noszą nazwę tibi, a napój to tibicos. Uważa się, że pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie bytują na kaktusach opuncji. Z pomocą tych kultur można fermentować dowolny słodki roztwór wodny, np. wodę z cukrem, sok owocowy (najczęściej cytrusowy) czy wodę kokosową. Nadają się do wielokrotnego użytku, ale wymagają ciągłego użycia lub specjalnego przechowywania.

Zobacz również

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Polecamy

Często dodajesz do dań cebulę lub czosnek? Uważaj! Po ugotowaniu mogą zapychać żyły

Często dodajesz do dań cebulę lub czosnek? Uważaj! Po ugotowaniu mogą zapychać żyły

Piłeś alkohol? Lekarz podpowiada, co jeść, żeby się lepiej poczuć po imprezie

Piłeś alkohol? Lekarz podpowiada, co jeść, żeby się lepiej poczuć po imprezie

Weź Pan sprawy w swoje ręce! Jakie badania powinien zrobić KAŻDY mężczyzna?

Weź Pan sprawy w swoje ręce! Jakie badania powinien zrobić KAŻDY mężczyzna?