6 z 8
Poprzednie
Następne
Naturalna jesienna „apteczka”. Po co sięgać, gdy zaczyna się przeziębienie? Tych 6 produktów znajdziesz w swojej kuchennej szafce
Miód
Udowodniono naukowo, że miód łagodzi skuteczniej objawy infekcji górnego układu oddechowego, takie jak kaszel, katar i ból gardła niż leki bez recepty. Wykazuje silne właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze, a także wspomaga gojenie śluzówki i ułatwia upłynnianie wydzieliny i jej odkrztuszanie.
Dzienna dawka miodu wynosi od ok. 1 i 1/3 łyżki do 2 łyżek (a dla dzieci – małych łyżeczek) 3 razy dziennie. Można rozpuścić go w ciepłej, ale nie gorącej herbacie lub mleku. Aby w pełni wykorzystać właściwości miodu, należy wybierać produkty dobre jakościowo, pochodzące ze sprawdzonych pasiek.