Najzdrowsza pizza. Możesz jeść ją, kiedy chcesz. Zobacz, ile kalorii ma to włoskie danie i jak zrobić je w pysznej wersji light
Szkodliwe pudełka na pizzę
Szkodliwe związki obecne w opakowaniach to m.in. substancje z grupy PFASs (ang. perfluoroalkyl sulfamido ethanols) m.in. perfluorowęglowodory, które są powszechnie stosowane do impregnacji wyrobów papierowych oraz tekstyliów. Wchodzą w reakcje one z produktami zawierającymi wodę i tłuszcz.
Kontakt z takimi substancjami może mieć działanie rakotwórcze. Badania naukowe przeprowadzone pod kierunkiem szkockiego biologa, prof. Marka Harlta z Uniwersytetu w Edynburgu potwierdzają, że substancje z grupy PFASs z łatwością przekraczają tzw. barierę krew-mózg, przyczyniają się m.in. do zaburzeń hormonalnych i problemów z reprodukcją. Mogą też mieć wpływ na powstawanie wad genetycznych, dlatego powinny na nie szczególnie uważać kobiety w ciąży.