Najlepsze orzeźwiające koktajle na lato. Te napoje ochłodzą i nawodnią organizm w upał. Zobacz proste przepisy na smoothie warzywno-owocowe
Orzeźwiający arbuzowy koktajl z nasionami chia
Arbuz w 92 proc. składa się z wody, a resztę stanowią cukry proste oraz cenne witaminy i związki mineralne. Wykazano, że regularne spożywanie arbuza wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego krwi i obniża stężenie cholesterolu. Natomiast szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia, to doskonałe źródło białka i kwasów omega-3, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi, a także wpływają korzystne na pracę układu nerwowego.
Składniki:
• 300 g arbuza bez pestek,
• sok z połowy cytryny,
• 80 ml wody mineralnej, gazowanej lub niegazowanej,
• łyżeczka nasion chia,
• kilka listków mięty.
Przygotowanie: arbuza należy zblendować, a następnie dodać resztę składników i odczekać min. 10 minut, aż nasiona chia spęcznieją. W razie potrzeby można również dodać kilka kostek lodu.