5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg...
fot. whitestorm/123rf.com

Mają więcej witaminy C niż cytryna. Łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa zadbają o twoją odporność. Jedz je jesienią, żeby nie chorować

Papryka żółta

Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Wszystkie rodzaje papryki to bogactwo witaminy C, ale wśród nich najwięcej tego składnika zawiera właśnie ta w kolorze żółtym. Trochę mniej znajdziemy w papryce czerwonej, bo ok. 127 mg, a najmniej w zielonej – ok. 80-100 mg. Warto wiedzieć, że kolor papryki zależy od stopnia jej dojrzałości, zielona jest najmniej dojrzała, a czerwona najbardziej. Papryka zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna. Dziennie zapotrzebowanie na witaminę C pokrywa już zjedzenie 30 g surowej żółtej papryki.

Zobacz również

Nie myjesz się regularnie? Grozi ci tych 5 nieprzyjemnych skutków

Nie myjesz się regularnie? Grozi ci tych 5 nieprzyjemnych skutków

Niezdrowe? Wcale nie takie złe! Produkty, z których nie musisz rezygnować

Niezdrowe? Wcale nie takie złe! Produkty, z których nie musisz rezygnować

Polecamy

Coraz więcej chorych na RSV i krztusiec. Padł rekord zachorowań

Coraz więcej chorych na RSV i krztusiec. Padł rekord zachorowań

Na dobry sen, zdrową skórę i ochronę przed rakiem. Doceń pestki z dyni

Na dobry sen, zdrową skórę i ochronę przed rakiem. Doceń pestki z dyni

Dosypuj do dań i napojów, ciesz się ochroną przed chorobami

Dosypuj do dań i napojów, ciesz się ochroną przed chorobami