6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tolerancja kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach to...
fot. dariakulkova/123RF

Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili

Alergia i nadwrażliwość

Tolerancja kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach to kwestia indywidualna. Rośnie ona wraz z regularnym spożywaniem mocno doprawionych potraw, ale u niektórych osób może wywoływać gwałtowne reakcje. Wśród ich wymienione są objawy ze strony układu pokarmowego (nudności, ból brzucha, biegunka), układu oddechowego (atak astmt, trudności w oddychaniu) oraz błon śluzowych (łzawienie oczy, brak czucia w jamie ustnej i gardle).

Zobacz również

Juwenalia Gdańskie startują już dziś. Przed studentami dwudniowa zabawa!

NOWE
Juwenalia Gdańskie startują już dziś. Przed studentami dwudniowa zabawa!

Pojedynek o wielu płaszczyznach. Radomiak we Wrocławiu z dwoma celami

NOWE
Pojedynek o wielu płaszczyznach. Radomiak we Wrocławiu z dwoma celami

Polecamy

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

GIS ostrzega przed produktem (15.05)

GIS ostrzega przed produktem (15.05)