2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Ogranicz jedzenie kiszonek, jeżeli cierpisz na jedno z tych schorzeń

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Polecamy

Zdrowa dieta, czyli jaka? Po tych 5 elementach poznasz, co służy twojemu zdrowiu

Zdrowa dieta, czyli jaka? Po tych 5 elementach poznasz, co służy twojemu zdrowiu

Nie tylko domowy syrop z cebuli. Znam lepszy sposób na męczący kaszel

Nie tylko domowy syrop z cebuli. Znam lepszy sposób na męczący kaszel

Domowy sposób pomoże w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy. Wystarczy godzina w łazience

Domowy sposób pomoże w leczeniu nadciśnienia i cukrzycy. Wystarczy godzina w łazience