2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Osoby cierpiące na tymczasowe i przewlekłe choroby układu...
fot. bestyy38/123RF

Komu szkodzi jedzenie grzybów? Jesienne dary lasu mogą nie pójść na zdrowie szczególnie tym osobom. Uwaga na seniorów i dzieci!

Osoby z chorobami układu pokarmowego

Osoby cierpiące na tymczasowe i przewlekłe choroby układu pokarmowego nie powinny włączać grzybów do swojej diety, ponieważ ze względu na dużą zawartość chityny są one ciężkostrawne. Grzyby zawierają także rafinozę, która wpływa na wydzielanie gazów w jelitach.

Aby grzyby mniej obciążały układ pokarmowy, można dodać do nich przyprawy, takie jak majeranek czy tymianek, które ułatwiają ich trawienie. Warto także zrezygnować ze smażenia grzybów i dodawania do nich tłustych dodatków, takich jak śmietana.

Grzybów w zalewie octowej powinny unikać osoby ze skłonnością do podrażnień błony śluzowej żołądka i refluksem, a także z wrzodami żołądka i dwunastnicy, z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i chorobą Leśniowskiego-Crohna.

Zobacz również

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Polecamy

Tak słuchawki niszczą słuch. Zobacz, które najlepiej wybrać

Tak słuchawki niszczą słuch. Zobacz, które najlepiej wybrać

W środku miasta klimat jak nad morzem. Tak działa tężnia solankowa. Na co pomaga?

W środku miasta klimat jak nad morzem. Tak działa tężnia solankowa. Na co pomaga?

Gorzkie, ale skutecznie zmniejszają apetyt. Tak działają szyszki chmielu

NOWE FAKTY
Gorzkie, ale skutecznie zmniejszają apetyt. Tak działają szyszki chmielu