2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in....
fot. pixabay.com

Kochasz czekoladę? To świetnie! Teraz masz 8 powodów, żeby jeść ją z czystym sumieniem. Sprawdź, jak czekolada działa na twój organizm?

Czekolada a miażdżyca

Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – zmniejszać zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej. Ma to związek z jego wpływem na syntezę tlenku azotu, który reguluje pracę naczyń krwionośnych.

Zobacz również

Wypadek w Skarżysku. Osobówka zderzyła się z motocyklem

Wypadek w Skarżysku. Osobówka zderzyła się z motocyklem

Zobacz zdjęcia z nowobrzeskiej majówki sprzed ćwierćwiecza

Zobacz zdjęcia z nowobrzeskiej majówki sprzed ćwierćwiecza

Polecamy

Nie żyje ceniony krakowski lekarz Krzysztof Czarnobilski. "Lubił ludzi"

Nie żyje ceniony krakowski lekarz Krzysztof Czarnobilski. "Lubił ludzi"

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Jedziesz odpocząć i pojawia się ona… Jak zapobiegać biegunce w czasie podróży?

Jedziesz odpocząć i pojawia się ona… Jak zapobiegać biegunce w czasie podróży?