4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełkujące rośliny, a także młode okazy warzyw i ziół, tzw....
fot. luchschen/123RF

Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!

Kiełki

Kiełkujące rośliny, a także młode okazy warzyw i ziół, tzw. microgreens, to produkty o najwyższej zawartości niezbędnych witamin, związków mineralnych, przeciwutleniaczy i enzymów. Gdy brakuje normalnych warzyw, kiełki i mikrolistki stają się cennym dodatkiem do kanapek, past, surówek i sałatek. Te wraz z większymi nasionami, np. fasoli mung, soczewicy i cieciorki, wymagają obróbki cieplnej przed jedzeniem, podgrzać warto też kiełki, które nie są super świeże. To bowiem warunek, by bezpiecznie jeść je na surowo. Dlatego najlepiej (i najtaniej) hodować je w domu, a jeśli kupować, to tego samego dnia zużywać.

Zobacz również

Cracovia zmienia herb i nazwę. Ma być historycznie

Cracovia zmienia herb i nazwę. Ma być historycznie

Grzegorz Szoka odchodzi z Chrobrego Głogów. Nie przedłużono kontraktu

Grzegorz Szoka odchodzi z Chrobrego Głogów. Nie przedłużono kontraktu

Polecamy

Pierwszy przypadek zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy. Mężczyzna zmarł

Pierwszy przypadek zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy. Mężczyzna zmarł

Dom jest tam, gdzie ludzie, których kochamy. Trzeci Dom Ronalda McDonalda w Polsce

Dom jest tam, gdzie ludzie, których kochamy. Trzeci Dom Ronalda McDonalda w Polsce

Naukowcy biją na alarm. Dziewczynki coraz wcześniej miesiączkują - to zagraża zdrowiu

Naukowcy biją na alarm. Dziewczynki coraz wcześniej miesiączkują - to zagraża zdrowiu