4 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kiełkujące rośliny, a także młode okazy warzyw i ziół, tzw....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/6d/db/61eec885c5c51_o_large.jpg)
fot. luchschen/123RF
Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!
Kiełki
Kiełkujące rośliny, a także młode okazy warzyw i ziół, tzw. microgreens, to produkty o najwyższej zawartości niezbędnych witamin, związków mineralnych, przeciwutleniaczy i enzymów. Gdy brakuje normalnych warzyw, kiełki i mikrolistki stają się cennym dodatkiem do kanapek, past, surówek i sałatek. Te wraz z większymi nasionami, np. fasoli mung, soczewicy i cieciorki, wymagają obróbki cieplnej przed jedzeniem, podgrzać warto też kiełki, które nie są super świeże. To bowiem warunek, by bezpiecznie jeść je na surowo. Dlatego najlepiej (i najtaniej) hodować je w domu, a jeśli kupować, to tego samego dnia zużywać.