3 z 12
Poprzednie
Następne
Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!
Warzywa korzeniowe i cebulowe
Warzywa rosnące w ziemi dobrze przechowują się przez okres zimowy. Wciąż wartościowe i pełne smaku są buraki, marchew, pietruszka, seler, można też kupić pasternak, skorzonerę czy brukiew. Najlepiej smakują pieczone, gdyż w miejsce ziemistych nut zyskują karmelizowane smaki. Dzięki wysokiej zawartości skrobi sycą jak ziemniaki, z którymi warto je łączyć. Zapewniając tez cenne składniki mineralne, antyoksydanty i związki błonnikowe, które wspomagają korzystną mikroflorę jelitową. Podobnie działają też cebule, czosnek i pory, które też trzymają jakość przez zimę. Są dodatkowo źródłem silnych związków antybakteryjnych i antywirusowych, które chronią przed infekcjami oddechowymi.