4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cenny olej rzepakowy wciąż nie zyskał na świecie należytej...
fot. Monika Adamczyk/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej rzepakowy

Cenny olej rzepakowy wciąż nie zyskał na świecie należytej uwagi, do czego przyczyniła się wysoka zawartość toksycznego kwasu erukowego w pierwotnych odmianach nasion tej rośliny. Od kilkudziesięciu lat dominuje jednak uprawa rzepaku bezerukowego, a wyciskany z niego olej jest nazywany w Europie „oliwą północy”. Powodem są jego korzystne właściwości, wynikające ze składu podobnego do oliwy – olej rzepakowy w ponad 60 procentach składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i jest podobnie stabilny – znosi temperaturę do 205-238 stopni Celsjusza.

Do smażenia nadaje się jedynie olej rzepakowy poddany rafinacji. W procesie tym powstają jednak szkodliwe związki – aby ograniczyć ich spożycie, warto wybierać rafinowany olej pochodzący z pierwszego tłoczenia.

Zobacz również

Zmysłowy finał Międzynarodowego Dnia Tańca w Kobylance z Bling Danceschow

Zmysłowy finał Międzynarodowego Dnia Tańca w Kobylance z Bling Danceschow

Przyszłość polskiej piłki? Ma dopiero 9 lat, a już jest w Manchesterze City!

Przyszłość polskiej piłki? Ma dopiero 9 lat, a już jest w Manchesterze City!

Polecamy

Nie łykaj razem! Te suplementy diety lepiej działają oddzielnie

Nie łykaj razem! Te suplementy diety lepiej działają oddzielnie

Zastrzyki na cukrzycę to nie wszystko. Tak zwiększysz skuteczność leczenia

Zastrzyki na cukrzycę to nie wszystko. Tak zwiększysz skuteczność leczenia

Nie wiesz, kiedy brać witaminę D? Eksperci wskazują na tę porę dnia

Nie wiesz, kiedy brać witaminę D? Eksperci wskazują na tę porę dnia