Jak zrobić szaszłyki na grilla? Podajemy przepisy na wersje warzywne, drobiowe i z wędzonym tofu. Można przygotować je również w piekarniku
Szaszłyki wegańskie z wędzonym tofu
Z podanego przepisu przygotujesz 10 szaszłyków.
Składniki:
• 400 g wędzonego tofu – 2 opakowania,
• 1 żółta papryka,
• 1 czerwona papryka,
• 10 pieczarek,
• 1 cukinia,
• 30 ml oliwy z oliwek,
• 20 ml sosu sojowego,
• 2 łyżki miodu,
• ulubione zioła i przyprawy,
• wykałaczki do szaszłyków.
Przygotowanie:
Kilka godzin przed grillowaniem należy przygotować marynatę z miodu, oliwy z oliwek, sosu sojowego i ziół, a następnie zamoczyć w niej pokrojone w kostkę tofu. Tak przygotowane tofu należy włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Warzywa należy pokroić w kostkę i następnie zaczynać nadziewać na wykałaczki w kolejności: pieczarki, cebula, tofu, papryka, cukinia, tofu. Czynność powtórzyć 1-2 razy, w zależności od wielkości kawałków. Dodatkowo całość można skropić delikatnie oliwą z oliwek i posypać ziołami. Pieczemy na grillu do momentu, aż warzywa będą miękkie, to znaczy ok. 30 minut.