4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Z podanego przepisu przygotujesz 15-18 szaszłyków...
fot. juergen_s/pixabay

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Podajemy przepisy na wersje warzywne, drobiowe i z wędzonym tofu. Można przygotować je również w piekarniku

Szaszłyki warzywne

Z podanego przepisu przygotujesz 15-18 szaszłyków warzywnych.

Składniki:

• 250 g bakłażana,
• 200 g cukinii,
• 1 żółta papryka,
• 1 czerwona papryka,
• 500 g pomidorków koktajlowych,
• 500 g pieczarek,
• 3 cebule cukrowe,
• 30 ml oliwy z oliwek,
• 20 ml sosu sojowego,
• zioła: papryka wędzona, sól, pieprz, bazylia,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Bakłażana i cukinię należy obrać, pozbyć się z nich gniazda nasiennego, a następnie pokroić w kostkę. Z papryki również należy wyrzucić nasiona, a następnie pokroić na mniejsze części. Pieczarki trzeba przekroić na połowę, a cebulę najpierw na 8 części, a później jeszcze na połowę. Zaczynamy nadziewać warzywa w następującej kolejności: pieczarki, cukinia, pomidor koktajlowy, bakłażan, papryka czerwona i żółta, cebula. Całość powtórzyć 1-2 razy, w zależności od wielkości kawałków warzyw. Z oliwy z oliwek, sosu sojowego oraz przypraw należy przygotować sos, którym następnie trzeba polać warzywa. Pieczemy na grillu do momentu, aż warzywa będą miękkie, to znaczy ok. 30 minut.

Zobacz również

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?

Polecamy

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

GIS ostrzega: Boczek Duński Wędzony (18.11). Produkt wycofany

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca