6 z 19
Poprzednie
Następne
Jak zregenerować wątrobę? Sięgaj po te produkty! Na pewno masz je w domu i nie wiesz, że wspomagają przeciążoną wątrobę!
Orzechy
Sięganie po orzechy co najmniej 4 razy w tygodniu wiąże się ze istotnym zmniejszeniem ryzyka rozwoju stłuszczenia wątroby, które prowadzi do jej zapalenia i sprzyja chorobom takim jak zwłóknienie i marskość. Nadmierne, niezwiązane ze spożyciem alkoholu odkładanie tłuszczu w tym narządzie to częsty efekt zaburzeń lipidowych, np. pod wpływem złej diety i siedzącego trybu życia, otyłości, infekcji wirusowych czy toksycznym działaniem leków i zanieczyszczeń. Dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy poprawiają tę gospodarkę (podobnie jak awokado i oliwa), zapewniając też ochronne antyoksydanty.