Jak przygotować pumpkin spice latte w wersji light? Aromatyczny dyniowy napój z cynamonem, wanilią i chili rozgrzewa oraz dodaje energii
Gałka muszkatołowa
Przyprawa ta często nazywana jest naturalnym afrodyzjakiem i antydepresantem. Gałka muszkatołowa zawiera znaczne ilości olejków eterycznych, przy czym dominują tam monoterpeny, których najważniejszym zadaniem jest stymulacja i ochrona komórek nerwowych. Związki te działają również przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antyoksydacyjnie, czyli chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Gałka muszkatołowa stanowi również źródło steroli roślinnych, czyli związków obniżających stężenie cholesterolu we krwi. Dlatego picie kawy dyniowej z dodatkiem tej przyprawy może wspierać leczenie: biegunek, niestrawności, wzdęć i zaburzeń perystaltyki jelit.
Uwaga! Gałka muszkatołowa jest źródłem mirystycyny, czyli związku o silnym działaniu psychogennym. Za dawkę halucynogenną uznaje się 60-315 mg mirystycyny, co odpowiada płaskiej łyżce sproszkowanej przyprawy. W związku z zawartością tej substancji, kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz dzieci poniżej 12. roku życia nie powinny pić kawy dyniowej z dodatkiem gałki muszkatołowej.