2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne...
fot. Kasumi Loffler/Pexels

Jak chronić się przed rakiem jelita grubego? Unikaj produktów, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworu. Czego lepiej nie spożywać?

Czerwone mięso

W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne spożywanie czerwonego mięsa ma negatywny wpływ na zdrowie i zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Według Międzynarodowej Agencji Badan nad Rakiem, każde 50 g mięsa czerwonego dziennie zwiększa ryzyko rozwoju tego nowotworu o 18 proc., a spożywanie 80 g dziennie – zwiększa o 30 proc.

Dlaczego czerwone mięso jest tak szkodliwe? Ponieważ zawiera żelazo hemowe, które podczas przemiany wytwarza rakotwórcze związki. Dlatego staraj się ograniczać czerwone mięso i sięgaj po nie tylko raz w tygodniu lub rzadziej.

Zobacz również

7 najlepszych produktów na zdrowe śniadanie. Dzięki nim zadbasz o dobrą formę

7 najlepszych produktów na zdrowe śniadanie. Dzięki nim zadbasz o dobrą formę

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Masz ciągle ochotę na słone? Uważaj – to może być uzależnienie lub objaw choroby

Polecamy

QUIZ: grypa pod lupą. Sprawdź, jak dobrze znasz jej objawy!

QUIZ: grypa pod lupą. Sprawdź, jak dobrze znasz jej objawy!

Kolonoskopia ze znieczuleniem ogólnym na NFZ. Kto może skorzystać?

Kolonoskopia ze znieczuleniem ogólnym na NFZ. Kto może skorzystać?

Czy zimą naprawdę potrzebujemy więcej kalorii? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości

O TYM SIĘ MÓWI
Czy zimą naprawdę potrzebujemy więcej kalorii? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości