2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne...
fot. Kasumi Loffler/Pexels

Jak chronić się przed rakiem jelita grubego? Unikaj produktów, które mogą zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworu. Czego lepiej nie spożywać?

Czerwone mięso

W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne spożywanie czerwonego mięsa ma negatywny wpływ na zdrowie i zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Według Międzynarodowej Agencji Badan nad Rakiem, każde 50 g mięsa czerwonego dziennie zwiększa ryzyko rozwoju tego nowotworu o 18 proc., a spożywanie 80 g dziennie – zwiększa o 30 proc.

Dlaczego czerwone mięso jest tak szkodliwe? Ponieważ zawiera żelazo hemowe, które podczas przemiany wytwarza rakotwórcze związki. Dlatego staraj się ograniczać czerwone mięso i sięgaj po nie tylko raz w tygodniu lub rzadziej.

Zobacz również

OSP w Grocholicach ma ponad 100 lat. Zobaczcie historię jednostki na zdjęciach

OSP w Grocholicach ma ponad 100 lat. Zobaczcie historię jednostki na zdjęciach

Pożar budynku wielorodzinnego w Dzień Strażaka. Ewakuowano 35 osób!

Pożar budynku wielorodzinnego w Dzień Strażaka. Ewakuowano 35 osób!

Polecamy

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki

Od czego robią się przebarwienia i jak się ich pozbyć? To radzą ekspertki

Używasz go zamiast kremu z filtrem? Narażasz się nawet na raka skóry

Używasz go zamiast kremu z filtrem? Narażasz się nawet na raka skóry

Aktor odwołał swój występ. Pozdrowił fanów z SOR-u

Aktor odwołał swój występ. Pozdrowił fanów z SOR-u