GIS ostrzega (8.11): Sezam łuskany. Czy masz ten produkt w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii sezamu łuskanego
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii sezamu łuskanego Główny Inspektorat Sanitarny
Uwaga, w środę, 8.11 GIS wydało nowe ostrzeżenie - Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii sezamu łuskanego. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 8.11: Sezam łuskany

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Nazwa produktu: Sezam łuskany

  • Data minimalnej trwałości: 01 2025

  • Numer partii: 23003716
    Kod kreskowy: 5905617002230

Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami.
Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców.
Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii sezamu łuskanego

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia