Ostrzeżenie GIS z 21.03: SERENO sezam łuskany, 200 g. Czy masz to w domu?

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego Główny Inspektorat Sanitarny
Regularnie sprawdzamy, czy pojawiają się nowe ostrzeżenia GIS. W piątek, 21.03 opublikowano kolejne ogłoszenie - Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego. Dla bezpieczeństwa własnego oraz swoich bliskich zapoznaj się z jego treścią. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 21.03: SERENO sezam łuskany, 200 g

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Nazwa produktu: SERENO sezam łuskany, 200 g

  • Numer partii: L250311V138

  • Data minimalnej trwałości: 28.02.2026

Producent: VOG Polska sp. z o.o. ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice
Wyprodukowano dla: Netto sp. z o.o. Motaniec 30, 73-108 Kobylanka
Pochodzenie surowca: Indie
VOG Polska Sp. z o.o. oraz NETTO Sp. z o.o. wdrożyły procedurę wycofania z obrotu handlowego wyżej wskazanego produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta i dystrybutora.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda

Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia