4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gofry bezglutenowe od tradycyjnych różnią się przede...
fot. JillWellington/pixabay

Fit gofry to przepyszny zamiennik tradycyjnego deseru. Poznaj przepisy na gofry w wersji wegańskiej, bezglutenowej, wytrawnej i dla dzieci

Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe od tradycyjnych różnią się przede wszystkim tym, że do ich produkcji używana jest mąka bez glutenu, m.in. kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, migdałowa lub kokosowa. W sklepach dostępne są również gotowe mieszanki mąk bez zawartości glutenu. Z podanego przepisu przygotujesz 5 gofrów.

Składniki:

- 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g mąki ryżowej, 50 g mąki kukurydzianej lub 150 g gotowej mieszanki,
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 50 ml wody gazowanej.

Przygotowanie:

Mąkę, olej, mleko, wodę, sól, sodę oraz żółtka dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny. W tym czasie ubij białka z cukrem na sztywną masę. Delikatnie przekładaj pianę do pozostałego ciasta i mieszaj łyżką. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut.

Zobacz również

Krzysztof Niziałek oficjalnie objął urząd burmistrza miasta i gminy Prabuty

Krzysztof Niziałek oficjalnie objął urząd burmistrza miasta i gminy Prabuty

Znamy skład reprezentacji Polski na hokoejowe MŚ elity w Czechach

Znamy skład reprezentacji Polski na hokoejowe MŚ elity w Czechach

Polecamy

Używasz go zamiast kremu z filtrem? Narażasz się nawet na raka skóry

Używasz go zamiast kremu z filtrem? Narażasz się nawet na raka skóry

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą