Fit gofry to przepyszny zamiennik tradycyjnego deseru. Poznaj przepisy na gofry w wersji wegańskiej, bezglutenowej, wytrawnej i dla dzieci
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe od tradycyjnych różnią się przede wszystkim tym, że do ich produkcji używana jest mąka bez glutenu, m.in. kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, migdałowa lub kokosowa. W sklepach dostępne są również gotowe mieszanki mąk bez zawartości glutenu. Z podanego przepisu przygotujesz 5 gofrów.
Składniki:
- 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g mąki ryżowej, 50 g mąki kukurydzianej lub 150 g gotowej mieszanki,
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 50 ml wody gazowanej.
Przygotowanie:
Mąkę, olej, mleko, wodę, sól, sodę oraz żółtka dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny. W tym czasie ubij białka z cukrem na sztywną masę. Delikatnie przekładaj pianę do pozostałego ciasta i mieszaj łyżką. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut.