Fit gofry to przepyszny zamiennik tradycyjnego deseru. Poznaj przepisy na gofry w wersji wegańskiej, bezglutenowej, wytrawnej i dla dzieci
Gofry wegańskie
Gofry wegańskie to smaczny deser, który nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. W składzie zamiast jajek znajdziesz dojrzałego banana, a mleko zostało zastąpione mlekiem roślinnym. Aquafaba, to woda, w której moczona jest ciecierzyca. Te wegańskie gofry są bardzo smaczne, jednak z powodu aquafaby mogą u niektórych osób powodować wzdęcia. Z tej porcji przygotujesz 4-5 gofrów.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- 250 ml mleka roślinnego,
- pół dojrzałego banana,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- pół szklanki aquafaby,
- łyżka cukru,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
Za pomocą miksera ubij aquafabę na sztywną pianę – zajmuje to ok. 7 minut. Następnie do miski dodaj łyżkę cukru i miksuj jeszcze 1,5 minuty. Po tym czasie dodaj resztę składników i miksuj na wolnych obrotach. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.