9 z 12
Poprzednie
Następne
Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh
Physalis
Roślina znana też jako miechunka pomidorowa oraz inkaska czy złota jagoda rzeczywiście jest spokrewniona z pomidorem i ozdobną miechunką rozdętą (dekoracyjne czerwone, cienkie jak papier „lampiony” w późnojesiennych ogródkach).
Jadalnych odmian miechunki jest więcej, m.in. miechunka jadalna, peruwiańska czy tomatillo. Wszystkie są podobne: w jasnym kielichu (bo tak botanicznie nazywa się osłonka owocu) kryje się okrągła żółtopomarańczowa jagoda o kwaskowatym smaku i aromacie przypominającym ananasa. Zapewnia niewiele cukrów, a sporo witamin C i grupy B oraz karotenów. Miechunka dostępna jest w postaci świeżej (dla cukierników to ulubiony element dekoracji tortów) oraz suszonej.