Dieta antywirusowa – 10 naturalnych produktów, które warto jeść każdego dnia. Zobacz, jak wspomóc odporność!
Papryka chili
Ostre papryki, które zawdzięczają swoje działanie kapsaicynie, to składniki dań o działaniu pobudzającym układ odpornościowy. Okazuje się bowiem, że kluczowe komórki biorące udział w reakcji odpornościowej w postaci komórek dendrytycznych mają receptor tego związku! Komórki te prezentują antygen limfocytom T w ramach odpowiedzi immunologicznej na infekcję, a kapsaicyna ten proces nasila. Mechanizm procesu opisano m.in. na łamach „Immune Network”. W badaniach poświęconych kapsaicynie udowodniono jej działanie m.in. przeciwko wirusom HSV-1, HSV-2, IAV czy MNV.
Paprykę chili można jeść w postaci suszonej czy w sosach, choć dobrze też regularnie sięgać po ich świeże strączki, które są bogate w witaminę C. Można utrzeć je w moździerzu, najlepiej z czosnkiem.