11 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Minęły już czasy, gdy na polskich stołach królowało Maggi –...
fot. CokeLifeCreative/pixabay.com

Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu

Przyprawa w płynie

Minęły już czasy, gdy na polskich stołach królowało Maggi – płynna przyprawa do zup i innych dań, uzyskiwana poprzez kwasową hydrolizę wysokobiałkowych składników. Zawiera ona związki aminokwasowe pełne umami (tzw. piątego smaku, inaczej mięsnego lub rosołowego), m.in. glutaminian sodu (MSG). Sos jest dostępny do dziś, jednak korzysta z niego coraz mniej osób.

Obecnie popularne są naturalne przyprawy w płynie, chociażby sos sojowy, a także sosy przemysłowe, ale wytwarzane w nowoczesny sposób. Nie zawierają MSG (ani nawet drożdży), a zawartość soli jest w nich obniżona np. do 20 procent. Dzięki temu można podkręcić smak dania, nie dodając jej tyle, co zwykle.

Zobacz również

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Polecamy

Nowe ostrzeżenie GIS z 22.11. Czy masz to w domu?

Nowe ostrzeżenie GIS z 22.11. Czy masz to w domu?

Najlepsze napoje na refluks. Co pić, a czego unikać?

Najlepsze napoje na refluks. Co pić, a czego unikać?

Najlepszy koktajl na anemię. Ten napój to prawdziwa bomba żelaza

HIT DNIA
Najlepszy koktajl na anemię. Ten napój to prawdziwa bomba żelaza