11 z 12
Poprzednie
Następne
Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu
Przyprawa w płynie
Minęły już czasy, gdy na polskich stołach królowało Maggi – płynna przyprawa do zup i innych dań, uzyskiwana poprzez kwasową hydrolizę wysokobiałkowych składników. Zawiera ona związki aminokwasowe pełne umami (tzw. piątego smaku, inaczej mięsnego lub rosołowego), m.in. glutaminian sodu (MSG). Sos jest dostępny do dziś, jednak korzysta z niego coraz mniej osób.
Obecnie popularne są naturalne przyprawy w płynie, chociażby sos sojowy, a także sosy przemysłowe, ale wytwarzane w nowoczesny sposób. Nie zawierają MSG (ani nawet drożdży), a zawartość soli jest w nich obniżona np. do 20 procent. Dzięki temu można podkręcić smak dania, nie dodając jej tyle, co zwykle.