Czym są superfoods? Oto 10 superproduktów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zadbaj o zdrowie i włącz je do diety
Surowe kakao
Nasiona kakaowca właściwego (Theobroma cacao) to dobrze wszystkim znany składnik czekolady. Występują tam jednak najczęściej w postaci przetworzonej z użyciem silnych zasad, które zmniejszają ich gorzki i kwaśny smak, ale też cenne właściwości odżywcze.
Warto więc sięgać po kakao surowe – w postaci pokruszonych ziaren lub proszku. Jest ono niezwykle bogatym źródłem antyoksydacyjnych flawonoidów należących do grupy polifenoli, które działają korzystnie na skórę, nastrój, masę ciała i parametry biochemiczne krwi, dzięki temu również na układ krążenia.
Udowodniono też pozytywny wpływ nieprzetworzonych ziaren kakaowca na układ pokarmowy i immunologiczny. Pokruszone nasiona dostarczają też cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, cynk, mangan i miedź.
Porcja 3 g: 17 kcal, 0,2 g węglowodanów, 1,5 g tłuszczu, 0,4 g białka, 0,7 g błonnika.