Czy cholesterol jest naprawdę szkodliwy? Zobacz fakty i mity na temat cholesterolu i miażdżycy. Sprawdź, jak skutecznie chronić swoje serce
Przyjmuję statyny na wysoki cholesterol, więc mogę jeść, co chcę
Niestety, tak nie jest. Nadmiar kalorii w diecie, a zwłaszcza pewnych składników żywności i występujących w niej związków, prowadzi do tycia. To wiąże się z przyrostem tkanki tłuszczowej nie tylko znajdującej się pod skórą, ale także wewnątrz jamy brzucha, wokół narządów wewnętrznych.
Szczególnie ten rodzaj tkanki tłuszczowej produkuje związki, które nasilają stan zapalny w organizmie, a ten prowadzi do utleniania cholesterolu - w takiej postaci jest wybitnie miażdżycogenny.
Tłuszcz brzuszny zaburza metabolizm, a jego nadmiar sprzyja rozwojowi zespołu metabolicznego – stanu poprzedzającego cukrzycę, który charakteryzuje się zaburzeniami glikemii i wysokim ciśnieniem, zagrażając szybkim rozwojem chorób sercowo-naczyniowych.