Co na odporność? Zadbaj o nią naturalnie. Sprawdź, jak szybko wzmocnić organizm i ochronić się przed przeziębieniem
Żelazo
Dieta osób, które zastanawiają się nad tym, jak wzmocnić układ odpornościowy, powinna być bogata w drogocenne źródła żelaza, które jest minerałem, biorącym udział w procesie powstawania białych krwinek i przeciwciał. Zbyt mała podaż żelaza w codziennym jadłospisie zwiększa ryzyko przeziębienia i grypy, a także zachorowania na anemię (niedokrwistość).
Najlepsze źródła żelaza w pożywieniu to:
[lista]
- chude czerwone mięso,
- tłuste ryby morskie,
- owoce morza,
- jajka,
- rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica),
- orzechy,
- produkty pełnoziarniste,
- suszone owoce,
- zielone warzywa liściaste.
[/lista]
Przepis na koktajl warzywny bogaty w żelazo: Na początku przygotuj szklankę przefiltrowanej wody (może być również woda mineralna), a następnie dodaj do niej kolejno: umytego i drobno posiekanego buraka ćwikłowego; dwie umyte i drobno pokrojone marchewki; dwa umyte, obrane ze skórki i posiekane pomidory; trzy liście świeżego szpinaku; świeży sok z limonki lub z cytryny; szczypta pieprzu czarnego. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.