Co można kisić? Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta! Polecamy nietypowe przetwory - kiszony arbuz, cytryna, rzodkiewka i czosnek
Kiszone cytryny
Cytryny to owoce, który często dodawane są do herbaty, ciast, a także dań głównych np. pieczonych ryb. Stanowią one źródło witaminy C, beta-karotenu, potasu, magnezu, a także błonnika pokarmowego.
Kiszenie cytryn sprawia, że zyskują one dodatkowo właściwości probiotyczne, dzięki czemu usprawniają proces trawienia, a także oczyszczają organizm z toksyn. Cytryny kisi się razem ze skórką, dlatego warto wybierać ekologiczne produkty, ponieważ zawierają one znacznie mniejsze ilości środków ochrony roślin. Jak przygotować kiszone cytryny?
Składniki:
• 8 cytryn z cienką skórką,
• 4 cytryny do wyciśnięcia z nich soku,
• 4 liście laurowe,
• 1 laska cynamonu,
• 1 laskiej wanilii,
• kilka ziaren pieprzu,
• 1,5 l wody,
• 4 łyżki soli.
Przygotowanie:
Cytryny należy dokładnie umyć, aby pozbyć się ewentualnej warstwy wosku, a następnie naciąć je na krzyż z każdej strony i włożyć do słoików o pojemności 1 litra. Do cytryn trzeba dodać przyprawy, a następnie zalać wodą z rozpuszczoną solą. Całość należy zakręcić i trzymać w chłodnym miejscu przez minimum 4 tygodnie.