5 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Maliny są owocami znanymi w medycynie ludowej ze swoich...
fot. pixabay

Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać

4. Maliny

Maliny są owocami znanymi w medycynie ludowej ze swoich właściwości przeciwzapalnych, które posiadają ze względu na wysoką zawartość substancji antyutleniających: antocyjanów, flawonów, kwasów fenolowych, tanin i β-sitosterolu. Antocyjany mają działanie hamujące enzymy nasilające procesy zapalne, a witamina C będąca silnym przeciwutleniaczem wpływa na działanie limfocytów T. Przeciwwirusowe właściwości malin oraz naparów z liści krzewów malinowych, wynikają z zawartości kwasu elagowego.

Zobacz również

Uzależnia jak narkotyk, ale może oznaczać chorobę. Skąd ciągła ochota na słodycze?

Uzależnia jak narkotyk, ale może oznaczać chorobę. Skąd ciągła ochota na słodycze?

Zwróć uwagę na kolor „śpiochów”. Może wiele powiedzieć o stanie twojego zdrowia

Zwróć uwagę na kolor „śpiochów”. Może wiele powiedzieć o stanie twojego zdrowia

Polecamy

Tak unikniesz powikłań od soczewek kontaktowych. Jest ich całkiem sporo

Tak unikniesz powikłań od soczewek kontaktowych. Jest ich całkiem sporo

Urlop z koronawirusem. Trzykrotny wzrost zachorowań w kraju popularnym wśród Polaków

Urlop z koronawirusem. Trzykrotny wzrost zachorowań w kraju popularnym wśród Polaków

Łupież może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi? Alarmujące badania

NOWE FAKTY
Łupież może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi? Alarmujące badania