5 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Maliny są owocami znanymi w medycynie ludowej ze swoich...
fot. pixabay

Co jeść, żeby nie chorować? Te produkty wzmocnią twoją odporność. Dodaj je do swojej diety już dziś. Podpowiadamy, po co warto sięgać

4. Maliny

Maliny są owocami znanymi w medycynie ludowej ze swoich właściwości przeciwzapalnych, które posiadają ze względu na wysoką zawartość substancji antyutleniających: antocyjanów, flawonów, kwasów fenolowych, tanin i β-sitosterolu. Antocyjany mają działanie hamujące enzymy nasilające procesy zapalne, a witamina C będąca silnym przeciwutleniaczem wpływa na działanie limfocytów T. Przeciwwirusowe właściwości malin oraz naparów z liści krzewów malinowych, wynikają z zawartości kwasu elagowego.

Zobacz również

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Te rośliny trują i leczą. Uważaj na nie! Zobacz, jak je stosować bezpiecznie

Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić

Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić

Polecamy

Polskie społeczeństwo się starzeje. Jakie problemy mają osoby 65+?

O TYM SIĘ MÓWI
Polskie społeczeństwo się starzeje. Jakie problemy mają osoby 65+?

Wycofana woda źródlana! Sanepid wykrył w niej groźne bakterie

O TYM SIĘ MÓWI
Wycofana woda źródlana! Sanepid wykrył w niej groźne bakterie

Błędy w przygotowaniu ostropestu. Tego nigdy nie rób z jego nasionami

Błędy w przygotowaniu ostropestu. Tego nigdy nie rób z jego nasionami