Chcesz długo żyć? Tych rzeczy nie rób! Oto największe grzechy przeciwko długowieczności. Sprawiają, że rośnie ryzyko przedwczesnej śmierci
Nadmiar białka w średnim wieku to ryzyko przedwczesnego zgonu
Dietetyczny kult białka nakazuje spożywać ten składnik w pokaźnych ilościach w każdym posiłku, a nawet przekąsce. To polecana strategia, gdy chce się schudnąć, jednak przy stosowaniu przez wiele lat życia może wcale nie działać korzystnie na zdrowie. Owszem, odpowiednie spożycie protein jest kluczowe dla regeneracji komórek organizmu, ale nadmiar skraca życie – choć zależy to od wieku!
Jak wykazały badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Kalifornii, wysokie spożycie białka u osób w wieku 50-65 lat wiąże się ze 4-krotnie większym ryzykiem zgonu z powodu raka i cukrzycy oraz 2-krotnie większym zagrożeniem przedwczesną śmiercią. Efekt ten był jednak znacznie ograniczony lub nie występował, gdy badane osoby spożywały głównie białka roślinne.
Natomiast u osób powyżej 65. roku życia dieta wysokobiałkowa (tj. dostarczająca min. 20 proc. energii z postaci białka) okazała się wydłużać życie, zmniejszając prawdopodobieństwo zgonu z powodu raka i cukrzycy w ciągu kolejnych 18 lat o 60 procent, a także redukując śmiertelność ogólną o 28 procent (podobne efekty zapewniała też jednak dieta o umiarkowanej zawartości białka.