Zamknij

Strona Zdrowia

Awokado na odchudzanie, cholesterol i nie tylko! Poznaj korzyści z jedzenia awokado!

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [4/7] Poprzednie Następne

Awokado dla ciężarnych!

W 1 średnim awokado, które waży ok. 140 g, znajduje się ok. 113 mcg. kwasu foliowego. To składnik bardzo istotny w diecie, ponieważ uczestniczy w procesie wytwarzania erytrocytów – zapobiega anemii, pełni funkcję w przemianach metioniny i cysteiny, uczestniczy w procesach syntezy kwasów nukleinowych i DNA.

Kwas foliowy jest niezbędny w okresie planowania ciąży (i w pierwszym trymestrze), gdyż niedostateczna podaż witaminy B9 zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, rozszczepienia podniebienia i wargi oraz komplikacji w układzie rozrodczym u płodu!

Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn na kwas foliowy wynosi 400 mcg. Kobietom w okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie wzrasta o 200 mcg na dobę i wynosi 600 mcg.

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy