4 z 8
Poprzednie
Następne
Awokado na odchudzanie, cholesterol i nie tylko! Poznaj korzyści z jedzenia awokado!
Awokado dla kobiety w ciąży
W 1 średnim awokado, które waży ok. 140 g, znajduje się ok. 113 mcg. kwasu foliowego. To składnik bardzo istotny w diecie, ponieważ uczestniczy w procesie wytwarzania erytrocytów – zapobiega anemii, pełni funkcję w przemianach metioniny i cysteiny, uczestniczy w procesach syntezy kwasów nukleinowych i DNA.
Kwas foliowy jest niezbędny w okresie planowania ciąży (i w pierwszym trymestrze), gdyż niedostateczna podaż witaminy B9 zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej u płodu, rozszczepienia podniebienia i wargi oraz komplikacji w układzie rozrodczym u płodu!
Dzienne zapotrzebowanie dla kobiet i mężczyzn na kwas foliowy wynosi 400 mcg. Kobietom w okresie ciąży i laktacji zapotrzebowanie wzrasta o 200 mcg na dobę i wynosi 600 mcg.