4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają...
fot. g-stockstudio/Getty Images

5 powodów, dla których warto jeść kurki. Pomogą na pasożyty i trawienie. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową

Wspierają odrobaczanie organizmu i leczenie infekcji bakteryjnych

W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają hitinmannozę, czyli związek o silnym działaniu przeciwpasożytniczym – eksperci medycyny naturalnej sugerują, że to właśnie dzięki niej pieprznik jadalny bardzo rzadko jest robaczywy. Jednak związek ten jest wrażliwy na temperaturę powyżej 55 stopni, dlatego aby korzystać z jego cennych właściwości należy kurki suszyć w maksymalnie 50 stopniach, aż zrobią się suche i ciemne.

Dodatkowo wykazano, że pieprznik jadalny może wspomagać leczenie zakażeń bakteryjnych, wywołanych przez Bacillus cereus i Staphylococcus aureus.

Zobacz również

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem

Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem

Polecamy

Co ile powinno się prać ręczniki? Robisz to zbyt rzadko

Co ile powinno się prać ręczniki? Robisz to zbyt rzadko

Czy szczepionki na COVID-19 są skuteczne? Wyniki badań są jednoznaczne

Czy szczepionki na COVID-19 są skuteczne? Wyniki badań są jednoznaczne

Czy suplementacja witaminy C ma sens? Ekspertka odpowiada

TYLKO U NAS
Czy suplementacja witaminy C ma sens? Ekspertka odpowiada