12 przyczyn rozwoju nowotworów. Sprawdź, które z nich możesz wyeliminować, by wspomóc profilaktykę raka
Niedobór owoców i warzyw
Obecnie jemy coraz mniej owoców i warzyw, które należą do najzdrowszych produktów w diecie. W latach 90. XX wieku, standardowy Polak spożywał dziennie 124 g owoców dziennie i 328 g warzyw – co daje w sumie 452 g dziennie. W 2013 roku spożycie owoców na dzień wynosiło już jedynie 110 g, a warzyw 140 g – czyli w sumie ok. 250 g dziennie.
Warzywa i owoce stanowią źródło takich składników jak:
• błonnik pokarmowy – który spożywany w ilości minimum 25 g dziennie, obniża ryzyko raka jelita grubego,
• witamina C – działa ochronnie w kontekście ryzyka raza jamy ustnej, żołądka i płuca,
• karotenoidy – obniżają ryzyko raka krtani, pęcherza moczowego i jamy ustnej,
• kwas foliowy – zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego,
• selen – obniża ryzyko raka płuc,
• likopen – pomaga obniżyć ryzyko raka prostaty, płuca, piersi i układu pokarmowego
• sulforafan – obniża reaktywność czynników mutagennych i
• glutation – silnego przeciwutleniacza, który regeneruje enzymy antyoksydacyjne i niweluje wolne rodniki.
Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią o minimalnym spożyciu 400 g warzyw i owoców dziennie. Na co czekasz? Przygotuj sałatkę!