12 przyczyn rozwoju nowotworów. Sprawdź, które z nich możesz wyeliminować, by wspomóc profilaktykę raka
Czerwone mięso – wieprzowina, wołowina i wędliny
Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina i dziczyzna – Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IRAC), w 2015 roku zakwalifikowała do grupy 2A – prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka.
Oszacowano, że ryzyko rozwoju raka jelita grubego wzrasta, aż o 17 proc. na każde 100 g spożytego czerwonego mięsa dziennie!
Do grupy 1 – rakotwórczych dla człowieka, IRAC zakwalifikowała pokarmy z przetworzonego mięsa czerwonego, czyli mięsa:
• konserwowanego i peklowanego – mięsne konserwy, bekon,
• solonego i wędzonego – wędzonki, kiełbasy wędzone dymem,
• marynowanego – wędliny,
• fermentowanego – salami, szynka szwarcwaldzka, kabanosy.
50 g mięsa przetworzonego dziennie, zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 procent!
Za bezpieczne ilości uważa się tygodniowe spożycie do 500 g mięsa czerwonego po przygotowaniu, co odpowiada 700-750 g mięsa surowego. Zastąpić je można drobiem, nasionami roślin strączkowych, jajami, rybami oraz przetworami mlecznymi.