10 nawyków dla zdrowego serca – sprawdź, jak codziennie chronić się przed miażdżycą, zawałem i wylewem!
RACZENIE SIĘ CZEKOLADĄ – 20%
Chociaż słodycze są uznawane za niezdrowe, czekolada jest jednym w niewielu wyjątków – zwłaszcza, jeśli zawiera co najmniej 60 proc. kakao. To właśnie ten składnik odpowiada za jej prozdrowotne właściwości, m.in. związane z działaniem przeciwzapalnym. Jak wynika z badań przeprowadzonych z udziałem 55 tys. osób przez naukowców duńskich i harwardzkich, sięganie po małe porcje czekolady 6 razy w tygodniu pozwalało ograniczyć występowanie migotania przedsionków serca o 20 proc. Z kolei analiza badań ponad 575 tys. osób, przedstawiona na konferencji Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, pokazała też inną zależność. Sięganie po czekoladę 3 razy w miesiącu wiązało się z obniżeniem ryzyka rozwoju niewydolności serca o 13 procent.